sikerhonlap.hu

Kislexikon menüpont

Domén

A domén (domain) a honlapnak a világon egyedi Internet-neve, amit a földkerekségen bárhol begépelve máris látják az Ön honlapját. Például www.index.hu, www.wikipedia.org.

Hogyan válasszunk domén-nevet az ingyenes tárhelyhez?

Ezeken az oldalakon általában pár ezer felhasználó van beregisztrálva. Amennyiben valakinek nem gyakori a családneve, jó eséllyel le tudjuk foglalni számára a kívánt nevet. Gyakori családnév esetén ahhoz kötőjellel hozzá lehet tenni például az utónevet, vagy kisvállalkozóknál a foglalkozást. Például balogh-csalad.xx.hu

Hogyan válasszunk domén-nevet sikerhonlap.hu tárhelyhez?

Ide jó eséllyel regisztrálhatjuk bármely megálmodott domén-nevüket. Például: balogh.sikerhonlap.hu

Hogyan válasszunk internetes domén-nevet?

Internetesnek számít például a sikerhonlap.hu, baloghistvan.hu stb., tehát ebben a névben csak egyetlen . (pont) szerepel, az előző két esetben a nevekben viszont kettő pont van.
   - Tudomásul kell venni, hogy ma már minden gyakran használatos szó és rövidítés (például orvos.hu, haziorvos.hu, gyermekorvos.hu, gyermek-orvos.hu) mások által már le van foglalva.
   - A domén-neve ne legyen hosszabb, mint 14 karakter, s az angol ábécé betűin kívül csak kötőjelet tartalmazhat. Ma már regisztrálható magyar ékezetes betűket tartalmazó domén-név is, ez azonban nem célszerű. A felhasználók ugyanis megszokták már az ékezet nélküli domén-nevet, s ez a természetes számukra. A domén név nem tartalmazhat szóközt, aláhúzás-jelet, idézőjelet, s egyéb speciális jeleket, például @ ' & ! # $ % ^ & * ( ) = + { } / \ ?,. Csak kisbetűt tartalmazhatnak, a nagybetű nincs ez esetben megkülönbözetve: ugyanazt jelenti, mint a kisbetű.
   - Minél rövidebb egy domén-név, annál könnyebb bediktálni például telefonba.
   - Mielőtt a regisztrációs kérésüket beküldik hozzánk, előtte ellenőrizzék le, hogy foglalt-e már az adott domén: www.domain.hu címen, a keresés menüpontban. Abban az esetben, ha az már foglalt, s nagyon ragaszkodnak az adott domain-névhez, azt be tudjuk regisztrálni a .co.hu, .com, .eu, .de stb. tartományba. Viszont ekkor ismét egy nem megszokott útra mennek, hiszen ma már hazánkban természetes a .hu azonosító használata.      

Mit jelent a tárhely-bérlés?

Ez egy 24 órán át bekapcsolva lévő számítógépen (azaz szerveren) található olyan winchester-terület, ahol az Ön honlapja található. A tárhely kulcsfontoságú jellemzői, hogy valóban 24 órán keresztül elérhető legyen és maga a szerver korszerű, gyors legyen.

Ingyenes vagy fizetős tárhely?

Az ingyenes tárhely tulajdonosai az oldal felső részén elhelyezkedő reklámcsík jövedelméből tartják fenn a tárhelyet. Például megnézheti a http://arvay.ultraweb.hu/ címet. Ennek az előnye nyilván az ingyenesség, a hátránya pedig a képernyőn lévő, a vállalkozók számára különösen zavaró idegen hirdetés, valamint az ingyenessége miatt nem számon kérhető, viszonylag megbízhatatlan működés. A fizetős tárhely előnye a megbízható és rendkívül gyors működés, a hátránya pedig, hogy évente fizetni kell érte.

Mit jelent a www?

Ez a "World Wide Web" rövidítése, a grafikus információnak az interneten történő megjelenítését végzi.