(1) 242-1797, (30) 576-1976    siker@sikerhonlap.hu  Vissza a főoldalra

Mérsékelje kockázatát!
Ellenőrizze külföldi ügyfeleit-partnereit!
Az újakat is, a meglévőket pedig rendszeresen!

Svájci cégkivonat azaz svájci cégjegyzék

Viszonylag sok honfitársunk alapít Svájcban céget. A cégnyilvántartás ott sajátos szervezésű, nem biztos, hogy a kért cégről tudunk cégkivonatot szolgáltatni. Erről viszont ingyenesen nyilatkozunk.

A lekérdezéshez szükséges adatok (természetesen minél több adatot adnak meg számunkra, annál biztosabban azonosítjuk majd a céget):
 • a cég neve, székhelye és/vagy
 • a nyilvántartási száma (UID). Példa egy UID-ra: CH-320.3.049.720-0.
Miután ezt megkaptuk, mi mindig készítünk egy, a megadottnál tipikusan több adatot tartalmazó (például a következőket: székhely, állapot (status) (például aktív, felszámolás alatt), jogi forma (Kft., Rt. stb.) UID-je, CH-ID-je és EHRA-ID- je), ingyenes, előzetes lekérdezést, s ezt az árajánlatunkat tartalmazó levelünkben megküldjük az érdeklődőnek. Ő ennek alapján pontosabban láthatja, hogy az általunk látott cég megegyezik az általa lekérdezni kívánt céggel.

Itt kell megjegyezni, hogy Svájcban nem minden cégnek az adata nyilvános. Ekkor tudjuk jelezni azt is, hogy a svájci cégnyilvántartásban egyáltalán látunk-e az adott cégről információt, azaz rendelés esetén tudjuk-e azt teljesíteni.

Az ingyenes lekérdezésen túlmenően a cégkivonat a következő adatokat tartalmazza:
 • alapítási év
 • alaptőke, a részvények tulajdonosai név szerint
 • tevékenységek
 • megjegyzések
 • fontosabb tények
 • fióktelepek (amennyiben vannak)
 • aláírásra jogosult vezetők név szerint, a pontos lakcímükkel együtt
 • bírósági határozatok (amennyiben vannak)
 • a lekérdezés időpontja percnyi pontossággal

Nem hivatalos, tájékoztató jellegű cégkivonat

 • fényképszerű, csak az aktuális helyzetet tartalmazza, pdf formátumban – 20 eurónak megfelelő Ft + ÁFA
 • filmszerű, a változásokat is kronológiában tartalmazza, pdf formátumban – 30 eurónak megfelelő Ft + ÁFA
Teljesítési határidőnk: a cég kantonjától függően francia, német vagy olasz nyelven, tipikusan még a rendelés napja.

A lekérdezhető cégkivonaton – mint a lentebbi példákon is látható, hogy
 • egyrészt átlósan rajta van kantontól függően a "SPECIMEN" vagy az "INTERNET EXTRACT" felirat,
 • másrészt pedig a lap alján olvasható, hogy a fenti információk kötelezettség és jogi következmények nélküliek (The above information is given without commitment and has not legal effect).


svájci cégkivonat példája - németül

Fényképszerű svájci cégkivonat - csak az aktuális információkat tartalmazza.változás-történettel kiegészített svájci cégkivonat

Ugyanennek a cégnek a filmszerű svájci cégkivonata - az egyes adatokban bekövetkező változásokat is tartalmazza

Nem hivatalos, tájékoztató jellegű cégkivonat, jpg formátumban

Bizonyos kantonok cégkivonatát nem lehet pdf formátumban kinyerni. Az itt bejegyzett cégek cégkivonatáról képernyőképet, azaz jpg-állományt tudunk készíteni. Fényképszerű cégkivonat, csak az aktuális helyzetet tartalmazza, jpg formátumban – 10 eurónak megfelelő Ft + ÁFA

Hivatalos, jogi hatállyal bíró "certified"cégkivonat

Mivel a cégnyilvántartás kantononként történik, ezért az ajánlatunk is kantononként eltérhet. Az alábbiakban csak tipikus jellemzőket adunk, amiket aztán egy adott érdeklődés esetén egy testreszabott árajánlatban konkretizálunk.

A hitelesítés nyelve választható a következők közül: német, francia, olasz, angol. A formátum csak kizárólag papír alapú lehet. Az irányár 100 eurónak megfelelő Ft + ÁFA. A teljesítési határidő pedig a postázás időigénye miatt kb. egy hét.

Itt kell megjegyezni, hogy a jogilag kötelező tényeket a Svájci hivatalos kereskedelmi újság (Schweizerischen Handelsamtsblatt - SHAB) tartja nyilván és közli.

Mint már említettük, a cégnyilvántartás vezetése Svájcban – központi szabályozás alapján – ténylegesen kantononként történik (a 29 kantonban 28 központi kereskedelmi nyilvántartó hivatal (central commercial register office) működik. Ez olyan formában is jelentkezik, hogy a nem hivatalos cégkivonat nyelve is attól függ, hogy az adott kantonban melyik is a hivatalos nyelv (francia, német vagy az olasz).

Hivatalos, jogi hatállyal bíró, "certified" állapot-jelentés

Hivatalos igazolást tudunk biztosítani arról, hogy a kérdéses cégnek milyen az állapota, például aktív, felszámolás alatt stb. Ez több okból is hasznos lehet, például:
 • szerződést szeretnénk vele kötni, akkor fontos számunkra az aktív, azaz "good standing", cselekvőképes állapota;
 • hagyatéki eljárás során például ezzel igazolható, hogy az adott cég értéktelen.
A hitelesítés nyelve választható a következők közül: német, francia, olasz, angol. A formátum csak kizárólag papír alapú lehet. Az irányár 80 eurónak megfelelő Ft + ÁFA. A teljesítési határidő pedig a postázás időigénye miatt kb. egy hét.

Svájci mérleg avagy svájci éves beszámoló

A svájci cégeknek könyvelést kell vezetniük és el kell készíteniük az éves pénzügyi beszámolójukat. Ezt be kell nyújtaniuk a cég illetékes testületéhez - így a részvénytársaságok esetén a részvényesekhez. Viszont nem kell elküldeniük semmiféle központi hivatalhoz vagy nyilvántartáshoz. Ezért aztán az éves mérleg tipikusan nyilvánosan nem is érhető el.

Más szabályok vonatkoznak a nyilvánosan működő részvénytársaságokra valamint azon nagyobb cégekre, melyek átlépnek bizonyos árbevételi- vagy létszámhatárt.


Azon államok listája, melyek cégei vonatkozásában külföldi cégkivonatot / cégjegyzéket és mérleget szállítunk